Ayam masak kicap ker...ikan masak kicap ker..memang favourite my hubby....
Dahla senang kan....
Ni version aku...version org lain aku tak tau la plak
Mula-mula
ayam goreng kunyit (ala letak garam dgn kunyit)...biasa aku goreng separuh masak jer.
Bahan untuk di blend
Bawang merah dalam 8 ulas..kalo kecik2...kalo yg besar dalam 3 ulas...ala agak2la kan(Kadang2 aku campur dgn bawang besar)
Bawang putih sket..dalam seulas dua jer
Cili giling aka cili boh...dalam 2 sudu..nk pedas boleh letak lebih
pastu cili padi sket...ni kalo nk pedasla
Semua bahan2 yg diblend ni kita tumis samapi naik bau
Pastu bila dah naik bau tu...kita letak kicap....garam gula..kalo suka letak belacan sket
pastu campak ayam
Biasa aku sker ayam tu jd lembut..kiranyer stock makan dgn sudu pun ayam tu boleh tanggal tulang...tu aku la...kalo korang...x kisahla mcm mana pun
Kalo kotrang suka yg lembut2 tu....lepas letak ayam...tambah air...pastu tunggu kering...api kecik yer...jgn besor....
Pastu last sekali...mayang bawang besor....n cili besor...campar dalam kuali...
Kacau2 boleh ngap ....
siappp
No comments:
Post a Comment